BarracudaDiving Hungary
Elviszünk egy másik világba...

info@buvar-oktatas-hu
Telefon: +36 (20) 332-8584

Búvárkodás Horvátországban / KRK sziget

 

A búvártúra időpontja: 2013. szeptember 12-15-ig.

1. Sveti Marak (parti merülő hely, Krk sziget)
A csodaszép félszigetre Šilo és Vrbnik közötti Risika faluból vezet le a kanyargós, szűk, meredek út. A dombtetőről, a kicsiny templomrom mellől szép kilátás nyílik a szárazföldre, a fehér sziklák tövében az Adria még igézőbben kék. A félsziget egyik oldalán homokos kis strand bújik meg, a másik oldal kavicsos, vadregényes öble pedig ismert parti búvármerülő hely. Így búvárok és családdal, gyermekekkel strandolni vágyók részére egyaránt kellemes helyszín.
A merülő helyet kis kacskaringós, meredek ösvényen lesétálva lehet elérni. Az öbölből jobb irányban, kiúszva a félsziget csúcsán, 30 - 35 méterre leszakadó falat találunk, melynek közepén egy kis vas csónak és mögötte egy kis barlang szolgál nevezetességül. Az öbölből balra kiúszva, 20 - 25 méterre leszakadó kisebb falak találhatóak.
 

2. Silo (parti merülő hely, Krk sziget)
Festői nyaraló település a sziget keleti oldalán, belső öblében homokos stranddal, a földnyelv végén, pedig a Neptun búvárbázis előtt parti merülő hely. Látó távolság itt nem mindig a legjobb, de 20 méterre leszakadó fal és két mesterségesen elsüllyesztett csónak teszi érdekesebbé a merülést. Tanfolyami oktatásra ideális.
 

3. Peltastis (rövid hajóúttal elérhető Silo városából)
1968 január 8.-án elsüllyedt áruszállító hajó, mely nem sokkal azelőtt került Görög lobogó alá. Ezen okból a helyiek még ma is a „ Görög „ néven emlegetik. Az 1500 bruttó regiszter tonnás , 50 méter hosszú hajó, a tragédia napján, az erős szél elől menekülve, indult el Senj városától északra, hogy biztonságosabb horgonyzó helyet keressen. Az éjszaka az észak keleti (bóra) szél orkán erejűvé erősödött, s kapitány és a legénység minden erő feszítése ellenére, Krk sziget partjának sodoródott, ahol léket kapott, s elsüllyedt. Sajnálatosan a legénységből kevesen élték túl a szerencsétlenséget.
Búvárok számára igazán nagy élményt jelent ma, e roncsot meglátogatni. Pici áramlás előfordul, s a látó távolság sem a legjobb, ám a roncs ideális mélységben, normál pozícióban nyugszik, rengeteg hal található körülötte. A magasabbik árbóc 6 méterig ér fel, a hajócsavar 32 méteren található, a fedélzet 16 - 20 méteres mélységben végigúszható, így kevesebb gyakorlattal rendelkező búvárok részére is ideális. A leereszkedést és felemelkedést az árbócokra kötött kötél segíti, melyhez a búvárokat szállító hajókat is rögzítik.
 

4. Fuska öböl (parti merülő hely, Krk sziget)
A sziget nyugati oldalán található, mely részt a helyiek "Sotto vento" -nak nevezik (szél alatti). Búvárok részére ez azért értékes információ, mert a legtöbb merülő helyet lehetetlenné tévő észak-kelet szél (bóra), itt nem érezteti hatását, ebben az időben itt szép sima tengert találunk, míg a sziget legnagyobb részén a süvöltő szél és kényelmetlen hullámok várnak.
A festői öböl, a sziget egyik legvédettebb természetes kikötője. Ezért, az öböl belsejébe beúszni tilos, s az öböl száját is kerülni kell, a hajóforgalom miatt. A bal külső (kifele nézve) oldalon lehet vízbe ereszkedni, ahol egy fokozatosan mélyülő partfal várja a búvárokat, sok apró érdekességgel. Az igazán figyelmes búvárok, itt gyakran lelnek csikóhalat a tengeri fűben megbújva.
 

5. Glavotok (parti merülő hely, Krk sziget)
A sziget nyugati oldalán található, mely részt a helyiek "Sotto vento" -nak nevezik (szél alatti). Búvárok részére ez azért értékes információ, mert a legtöbb merülő helyet lehetetlenné tévő észak-kelet szél (bóra), itt nem érezteti hatását, ebben az időben itt szép sima tengert találunk, míg a sziget legnagyobb részén a süvöltő szél és kényelmetlen hullámok várnak.
Fotósaink kedvenc merülő helye. Kis vízmélység, jó látó távolság várja az itt merülőket, nagy halak nem járnak erre, viszont aki figyelmesen szemlélődik, számtalan tengeri teremtménnyel találkozhat. Számtalan díjazott víz alatti fotó készült e merülőhelyen.
 

6. Tenki zátony (30 perc hajóúttal elérhető Silo városából)
Igen szép merülő hely, kis barlang és lila gorgóniák gazdagítják a látványt. Sajnos a sziget ezen oldalán mindig kicsit gyengébb látótávolsággal és egy kicsit hidegebb vízzel kell számolnunk.
 

7. Kamenjak zátony (30 perc hajóúttal elérhető Silo városából)
Igen szép merülő hely, érdekes fal található itt. Sajnos a sziget ezen oldalán mindig kicsit gyengébb látótávolsággal és egy kicsit hidegebb vízzel kell számolnunk.
.

8. Vrbnik barlang (30 perc hajóúttal elérhető Silo városából)
Vrbnik festői városa alatt, a kikötő szájától nem messze található víz alatti barlang, a helyi törvényeknek és a kikötőn felelőtlenül keresztül úszó búvároknak köszönhetően, csak hajóval látogatható, ám a látnivaló megéri a hajóutat. 16 méter mélyen úszhatunk be eme barlangba, mely a figyelmetlen szemlélődőnek csak egy kis üreg, ám, ha alaposabban körülnéz a búvár, talál egy függőleges nem túl tágas (két búvár részére elégséges) kürtőt, mely kéményként emelkedik a vízfelszínig, illetve ugyanúgy folytatódik a hegy tetejéig. Itt a víz felszínéig emelkedhetünk (ha csak sziklamászásba nem kezdünk, mely búvár felszerelésben még nem elterjedt sport). Igen látványos merülés, különösen, ha napsütéses időben tehetjük, a kürtőben a fények játéka örök élmény marad.
Amennyiben ez a nap utolsó merülése, merülés után érdemes visszatérni a városkába, különösen annak, aki szívesen sétál velencei hangulatú szűk utcácskákban, s nem veti meg a finom fehér bort.
A kicsiny, 900 lakosú falu 50 m magas sziklára épült, az idevezető út szőlőültetvényeken és kanyargó erdei tájakon át halad. Ennek megfelelően a település fehérboráról is híres, a "Vrbnička Zlahtina" egész Horvátországban ismert. Kevesebb az étterem és kávézó; óvárosa szinte érintetlen. A kicsiny házak és szűk teraszok között felfelé haladva egy-egy utca végén letekinthetünk a magasból a város alatt csendesen morajló tengerre. Amennyiben szerencsésen választottunk utcát, úgy a tetőn, kellemes teraszon fogyaszthatjuk el borunk mellé a hajszálvékonyra vágott ízes füstölt sonkát.
 

9. Krk Karaka vendéglő (parti merülőhely, Krk sziget)
Bázisunkhoz legközelebbi merülő hely. Tanfolyami és éjszakai merülésekre a legideálisabb. Bázisról gyalog elérhető. A Karaka vendéglő mellett vízbe szállva, homokos aljzatot találunk, viszonylag kis mélységgel, mely tanfolyami oktatásra ideális. Amennyiben balra a kemping felé indulunk a víz alatt, tördelt, sziklás fenék vár, rengeteg apró élőlénnyel, halrajokkal. Fotózásra, nézelődésre és gyakorló merülésekre ideális.
 

Hírek

 

Kezdő (Open Water Diver) búvártanfolyam indul június 04-én.

Most minden jelentkezőnek 35% kedvezményt adunk az induló tanfolyam árából!

43.500,- Ft +kártyadíj

PADI tankönyvet az ár tartalmazza.


Érdeklődni: 06-20-332-8584 vagy info@buvar-oktatas.hu


www.buvar-oktatas.hu

Érdeklődni: 06-20-332-8584 vagy
info@buvar-oktatas.hu
 


 

 

Partnerek

A jelen honlapon található valamennyi tartalom és megjelenés, grafikai ábrázolás az Barracuda Diving Hungary  Kft. kizárólagos szellemi tulajdonát képezi. Tilos ezen információk bármely formában vagy módon történő írásbeli engedélyünk nélküli felhasználása.